TŪM

Projektas „Tūkstantmečio mokyklos II“

crop 535x217 tum horizontaluslt 00 fichier de reproduction next generation eu posNaujos kartos LT 

Dirbame su Lions Quest

Lions Quest

UNIVERSALUS MOKYMO(SI) DIZAINAS

 

Projektas „MOKYKLŲ APRŪPINIMAS GAMTOS IR TECHNOLOGINIŲ MOKSLŲ PRIEMONĖMIS“


Mokyklu aprupinimas priemonem

 Projektas „Kokybės krepšelis“

Kuriame Lietuvos ateitį 2014 2020

Erasmus+ LELETO leidinys

Nuorodos

 

 

 

 

 

 

logo text 1080 

 Pilietiškumo mokykla LOGO

smm

Utenos jaunimo1

UVSB

Svietimo centras

Emokykla 

LM

NSA 

 

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nuo 2015-01-01

Ar Vėlinės iškeičiamos į Heloviną?

Parašyta 2023-10-27 Peržiūros: 66

VelinesKiekvienas metais spalio pabaigoje kalbama, kad artėja Helovinas. Paklausus mokinių, kokia rudeninė šventė jiems kelia didžiausią įspūdį, vienareikšmiškai išgirstama ,,Helovinas“. Ar tai reiškia, kad vaikai užmiršo Vėlinių svarbumą? Ar gal vaikai gerbia piktąsias dvasias? Ne, tiesiog tai mokinių noras linksmintis ir dėl to nereikia jaudintis.
Problema ne ta, kad mokiniai mieliau priima Heloviną, o tai, kad renkasi amerikonizuotą šventę vietoj lietuviškų Vėlinių. Pirmiausia, reikia žinoti abiejų švenčių kilmę, kad galima būtų daryti išvadas. Helovino šventės kilmė yra pagoniška, buvo švenčiama spalio 31 dieną. Helovinu buvo akcentuojamas žemės derlingumas ir žiemos atėjimas, tuo metu žmonės persirengdavo, prašydavo vaišių ir atlikdavo apeigas, pagerbdavo mirusiuosius. Vėlinių kilmė irgi pagoniška, skirta pagerbti mirusius. Manoma, kad anksčiau per Vėlines vykdavo vaišės prie mirusiųjų kapų. Šiais laikais šventės įgijo naują atspalvį. Vėlinių diena skirta paminėti ir prisiminti mirusiuosius, o Helovinas tapo vaikų, paauglių, jaunimo linksmybių švente. Galima teigti, kad abi šventės yra geros.
Tai kodėl jaunimas mieliau renkasi amerikonizuotą Heloviną, o ne Vėlines? Atsakymas iš tiesų paprastas: daugelis jaunų žmonių nepatyrė skaudžios mylimo žmogaus netekties. Vaikams tai monstrų, dvasių, saldainių prašymo šventė ir jie tik nori smagiai praleisti laiką.

Kamilė Bilaišytė, Sonata Merkytė, 8a klasė